-
1. Innledning
Denne redegjørelsen er utarbeidet av Hjemmesidehuset AS i henhold til åpenhetsloven § 5 og gjelder selskapet Hjemmesidehuset AS.
For Hjemmesidehuset er det viktig å drive virksomheten ansvarlig og å bidra til et ansvarlig næringsliv. Vi støtter fullt opp om og respekterer grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår virksomhet, og vi forventer at våre leverandører og forretningspartnere gjør det samme. Selskapet utfører aktsomhetsvurderinger med hensyn til dette. -
2. Organisering, driftsområde og rutiner
Kjernevirksomheten til Hjemmesidehuset er utvikling og drifting av nettsider. Selskapet leverer også tjenester som digitalannonsering til nettsidekunder-. Hovedkontoret ligger i Oslo, i tillegg til en avdeling i Kristiansund og Ski. Selskapet har om lag 45 ansatte. Selskapet inngår i 1881 Group AS, som igjen er eid av Kistefos AS.
Arbeidet med ivaretakelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold er forankret på konsernnivå i 1881 Group AS, og inngår som en del av rutinene til konsernet som helhet. Arbeidet er reflektert i Hjemmesidehuset etiske retningslinjer, og det inngår som en del av opplæringen av ansatte.
Det overordnede ansvaret for ivaretakelsen av pliktene etter åpenhetsloven ligger hos selskapets styre, mens det praktiske ansvaret for oppfølgingen dag-til-dag ligger hos Daglig Leder. Andre ansatte, som innen HR og innkjøp, har også viktige roller i arbeidet.
Hjemmesidehuset har generelt sett en god oversikt over sine leverandører. Våre rutiner for å vurdere, følge opp og stille krav til leverandører og forretningspartnere omtales nærmere nedenfor.
Blant de ansatte i Hjemmesidehuset er det korte linjer og god informasjonsflyt. Dette gir en fordel i arbeidet med åpenhetsloven. Ved mistanke om faktiske eller potensielle brudd på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold i virksomheten eller leverandørkjeden, så kan dette blant annet rapporteres inn gjennom våre varslingsrutiner.
-
3. Forhold og tiltak i egen virksomhet
Hjemmesidehuset har rutiner for å ivareta ansattes rettigheter og for å sikre gode arbeidsforhold i virksomheten. Selskapet følger lover og regler knyttet til arbeidsmiljø og arbeidsforhold, og vi har herunder rutiner for å sikre helse, miljø og sikkerhet (HMS) i tillegg til varslingsrutiner. Selskapet har et eget arbeidsmiljøutvalg, og gjennomfører regelmessige arbeidsmiljøundersøkelser (blant annet i form av ukentlige pulsmålinger) som gir viktig innsikt i arbeidsmiljøet og et grunnlag for eventuelle tiltak.
Generelt anses risikoen for ulykker og skader å være liten i virksomheten som følge av arbeidets art, og det har ikke fremkommet eller blitt rapportert om alvorlige arbeidsuhell eller ulykker seneste år. HMS er uansett høyt prioritert, og vårt arbeid innen HMS styrkes stadig, blant annet gjennom opplæring av ledere, videreutvikling av rutiner samt opplæring og spesialisering av HMS-medarbeidere og verneombud.
Hjemmesidehuset arbeider aktivt og målrettet for å fremme likestilling og hindre diskriminering i virksomhetene. Det er full likestilling mellom kvinner og menn i selskapene, og det er like karrieremuligheter for alle. Hjemmesidehuset har som mål å være en arbeidsplass som legger til rette for arbeidstakere og arbeidssøkere med nedsatt funksjonsevne, og selskapene foretar individuell tilrettelegging av arbeidsplass og arbeidsoppgaver i tillegg til å ha gjennomført andre tiltak, som montering av døråpnere ved alle utgangsdører.
-
4. Forhold og tiltak i leverandørkjede
Selskapet har rutiner for å vurdere, følge opp og innhente informasjon fra potensielle og eksisterende leverandører og forretningspartnere. Før inngåelse av nye leverandørforhold foretas det en vurdering av leverandøren. Dette innebærer blant annet at referanser innhentes samt at en foretar egne søk og vurderinger. Fortrinnsvis vurderer en alltid minst tre leverandøralternativer før en leverandør velges. Underveis i et inngått leverandørforhold følges leverandøren opp som nødvendig av en spesifisert leverandøransvarlig.
I tillegg til vurderingene før inngåelse av og underveis i et leverandørforhold, foretar selskapet minimum en gang i året en overordnet kartlegging og vurdering av risikoen for faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i virksomheten, leverandørkjeden og blant forretningspartnere. Ytterligere vurderinger gjennomføres fortløpende gjennom året hvis en får informasjon som tilsier at det er påkrevd eller forholdene for øvrig tilsier det.
Kartleggingen og vurderingen baseres på en egen guide og ut fra et spekter av kilder, herunder informasjonen en alt har tilegnet seg om leverandøren. Blant risikomomentene står særlig bransjerisiko og geografisk risiko sentralt. Basert på den generelle kartleggingen av risiko, foretas en nærmere vurdering av eventuelle identifiserte risikoområder med sikte på oppfølgingstiltak hvis vurdert nødvendig.
Som et ledd i implementeringen av åpenhetsloven utarbeidet Hjemmesidehuset våren 2023 nye leverandørkrav, som et generelt tiltak overfor leverandørkjeden. Krav og forventninger knyttet til ivaretakelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold både hos leverandøren selv og hos leverandørens underleverandører inngår som en sentral del av disse. Leverandørkravene stilles både til nye og eksisterende leverandører og forretningspartnere.
-
5. Resultater fra seneste aktsomhetsvurderinger
Selskapet utførte seneste overordnede kartlegging og vurdering av risikoen for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i virksomheten, leverandørkjeden og blant forretningspartnere våren 2024. I arbeidet har selskapet hatt bistand av ekstern juridisk ekspertise. Vurderingene har deretter blitt oppdatert og fulgt opp som nødvendig.
Oppsummert viste kartleggingen og vurderingene at risikoen for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i virksomheten, i leverandørkjeden og blant forretningspartnere anses for å være lav.
Hjemmesidehuset driver en virksomhet som ikke er leverandør tung, og selskapet har generelt sett en god oversikt over og dialog med sine leverandører. Selskapet har om lag 93 aktive leverandører og forretningspartnere (retail, mindre enkeltinnkjøp etc. ekskludert). Disse består i all hovedsak av norsketablerte og renommerte selskaper, som stort sett har egne rutiner på området.
Selskapets største leverandører er innenfor IT, konsulenttjenester, drifttjenester, husleie og renhold. Innen renhold, som er en bransje med en generelt sett større risiko når det gjelder arbeidsforhold, foretok selskapet et nylig leverandørskifte. Etikk og arbeidsforhold var en del av vurderingene av ny leverandør. Den nye leverandøren er en relativt sett stor og anerkjent aktør i det norske markedet med gode referanser, som har kunder blant både private og statlige virksomheter. Også når det kommer til selskapets øvrige leverandører, så har disse gjennomgående gode referanser, og selskapets egne vurderinger har heller ikke gitt indikasjoner om annet.
Selskapets aktsomhetsvurderinger har så langt ikke avdekket noen faktiske negative konsekvenser eller vesentlig risiko for negative konsekvenser. Det har derfor heller ikke vært behov for å iverksette særskilte tiltak ut over den generelle oppfølgingen av egen virksomhet og leverandørkjede som beskrevet ovenfor, der blant annet et tiltak i 2023 har vært innføringen av nye leverandørkrav.
Det understrekes at aktsomhetsvurderinger og arbeidet med menneskerettigheter og arbeidsforhold er et kontinuerlig arbeid i selskapet.
Odd-Geir Folland, Daglig leder
Gunnar Jacobsen, Styreleder