Gratis bilder til blogg og nettsider

Å finne gratis bilder du ikke trenger å kreditere kan være en slitsom og dyr affære.

Men de siste årene har det skjedd en endring i markedet. Flere fotografer, designere og andre kreative mennesker var lei av høye priser og begrenset tilgang på kvalitetsbilder, og siden har det dukket opp mange nettsteder som lar deg laste ned bilder helt gratis. Dette har ført til bedre priser og service i de tradisjonelle billedbankene, samt bedre utvalg av grafikk, illustrasjoner, bilder og videoer.

Men før jeg deler vil jeg bare si:

  • tenk på hvilke bilder du bruker til hvilke formål. Ikke bruk villedende bilder.
  • tenk på om det er noe du kan gjøre for å tilpasset bildet. Mange i samme bransjer vil finne de samme bildene. Hvordan kan du skille deg ut?
  • tenk over om det lønner seg å investere i mer eksklusive bilder til visse formål
  • har dere mulighet til å ta egne bilder (eller benytte en profesjonell fotograf), og heller supplere med arkivbilder?

Det visuelle er veldig viktig.

 

Fordi det er mange sider som tilbyr flotte, gratis arkivbilder – og fordi din tid er dyrebar – har jeg samlet mine favoritter her. Dette er noen av nettsidene som tilbyr bilder du kan bruke gratis på din hjemmeside, blogg, i sosiale medier, kataloger og så videre. Du kjenner muligens til flere av dem allerede, men håper listen kommer til nytte uansett.

De fleste bildene du finner på følgende nettsteder har ikke begrensninger for opphavsrett og er heller ikke lisensiert under creative commons (cc).

Du kan kopier, modifisere, distribuere og bruke bildene selv til kommersielt bruk uten å be om tillatelse eller betale for det. Sjekk allikevel alltid om eier ønsker attribusjon for bildet sitt. En attribusjon gjør du enkelt enten under selve bildet eller på bunnen av siden.

 

Her er mine favorittsider for gratis bilder til bruk i blogginnlegg og på nett

Bildene du finner på disse sidene passer de fleste kategorier, bedrifter og behov. Du kan også bare bli sittende i timesvis å nyte vakre bilder fra hele verden.

 

The Stocks: En samleside for de beste gratis bildene.

 

Pexels: Denne nettsiden har en samling arkivbilder fra en rekke andre kilder på nett, som gjøre det lett å søke etter bilder.

Brukere kan søke etter ønskede bilder via navigasjonslenker.

Ved å melde deg på et nyhetsbrev vil du motta to oppdateringer per måned som inneholder noen av de beste nye bildene som er lagt til siden, samt 40 eksklusive bilder.

 

Startup stock photos: Denne siden krever litt tålmodighet, men har mange gode bilder.

 

Jay Mantri: ‘Gjør hva du vil’ og ‘skap magi’ er temaet bak disse gratis bildene og mannen bak dem. Det er blant annet nydelige bilder av natur og arkitektur. Selv om det kanskje tar litt tid å lete deg frem til det du er ute etter, blir du nok ikke skuffet.

 

Moveast: Denne siden tar deg på en reise østover sammen med en portugisisk fyr og kanskje mer en side å drømme seg bort i. Men siden har en søkefunksjon og driver du en inspirasjons eller reiseblogg kan det være flott å spe på med bilder herfra.

 

Travel coffee book: Vakre øyeblikk fra reiser. Kan brukes som du vil. 

 

Unsplash:  På denne siden finner du høyoppløselige bilder i ekstra store formater slik at du lett ser hvilke det er verdt å laste ned. Meld deg på nyhetsbrev og motta 10 nye bilder hver 10 dag, som kanskje kan spare deg tid på å lete på egenhånd. Siden har søkefunksjon.

 

Death to stock photo: Denne siden sender deg et knippe fine, gratis bilder til fri bruk hver måned ved å melde deg på deres mailingliste.

 

Foodie’s feed: Som navnet tilsier er det matbilder, gratis, i høy kvalitet. Det anbefales at du ikke leter etter bilder på tom mage, nam ;)

 

Mazwai: På denne siden finner du gratis HD videoklipp.

 

Jeshoots: Moderne, gratis bilder.

 

All the free stock: Gratis bilder, ikoner og videoer. Gjør et søk som dekker flere forskjellige sider.

 

Picography: Gratis høyoppløselige bilder. Denne siden lar deg også melde deg på nyhetsbrev som sender deg noen nye bilder hver måned. Siden har søkefunksjon.

 

Pixabay: Siden lar deg søke opp gratis kvalitetsbilder, vektorer og videoer.

 

Magdeleine: Håndplukkede, gratis bilder til fri bruk. En genial ting på denne nettsiden er at den lar deg velge hvilken farge som skal være dominant i bildet. Spesielt gøy for de som vil ha en rød (eller grønn) tråd i innleggene sine. For deg som er ekstra interessert kan du få mer detaljer om bildene, som for eksempel hvilket kamera fotografen har brukt, og bildets oppløsning.

 

Snapographic: Gratis arkivbilder (stock photos) til personlig og kommersielt bruk.

 

Picjumbo: Her er det mange vakre bilder. Last ned mer enn 600 gratis (eller betale så mye du kan eller vil) for pakker. Bruker du Photoshop? Da kan du vurdere å laste ned en plug-in som lett lar deg redigere bilder til din markedsføring rett i plattformen. 

 

Life of Pix: Gratis, høykvalitetsbilder.

 

Gratisography: Takket være sjenerøsiteten til sidens eier, som har fotografert alle bildene, kan du laste ned hvert eneste bilde og bruke til akkurat det du ønsker. Bildene er annerledes, men de er flotte og kan absolutt sprite opp et blogginnlegg eller en nettside; selvsagt avhengig av hva du ønsker å formidle. Du kan abonnere på varsel fra fotografen som driver nettstedet, for å få vite når det publiseres nye bilder. Sist jeg var innom ble jeg også tilbudt en kupongkode på Shutterstock i tilfelle jeg ikke fant det jeg lette etter her.

 

IM free: En kurert samling med ressurser du kan benytte gratis; bilder, ikoner, maler og nettside-knapper. Bildene varierer fra businessfolk som jobber på kontor til tilfeldige hjem og ting. Bruk søkefunksjonen for å finne det du ser etter.

 

Little Visuals: Du kan finne mange interessante bilder på dette nettsteder, mange med mye negativt rom – altså perfekt for deg som liker tekst på bilde. Siden oppdateres visstnok ikke lengre, men det er ikke mangel på vakre bilder å velge i uansett.

 

SplitShire: Her finner du spennende bilder og mye pent landskap. Kategoriene er delt inn i nicher som teknologi, interiør og stilleben.  Har du lagt merke til at mange av sidene tilbyr nyhetsbrev? Slik er det her også; du kan få beskjed når det lastes opp nye bilder.

 

Cupcake: Fotograf Jonas Nilsson Lee byr på godbiter du kan bruke som du vil. Den unge svensken bak denne siden tilbyr ikke like mange bilder som andre sider, men de har har er vakre. Liker du bildene hans ekstra godt kan du sjekke ut bilder for salg her.

 

The pattern library: Gratis mønstre du kan bruke til dine egne prosjekter.

 

Getrefe: Sider på sider med gratis arkivbilder som dekker forskjellige tema og emner. Du kan lett bruke sidens søkefelt til å finne bilder i mange kategorier.

 

Designers Pics: Gratis bilder til personlig og kommersielt bruk.

 

ISO republic: Høykvalitets, gratis bilder til kreativt bruk.

 

Stokpic: Få 10 nye arkivbilder sendt rett til din innboks annenhver uke ved å melde deg på nyhetsbrev. Se de nyeste 100 bildene som er lagt til siden og hvilke som anses som favoritter.

 

Freeimages: Bruk sidens anvendelige søkefunksjon til å finne spesifikke bildetyper og temaer som passer ditt behov. I tillegg til tusenvis av gratis bilder å velge mellom, tilbyr siden også premium arkivbilder til salgs.

 

Stock up: Her kan du søke på de beste gratis arkivbildene på 31 nettsteder på ett sted.

 

MMT: Gratis bilder til kommersielt bruk. Bruk dem på nettsiden, i maler, prosjekter, til print, sosiale medier og mer. Nye bilder hver uke.

 

Regner med at du har nok å bryne deg på med denne listen. Skulle du kunne tenke deg eller trenge hjelp til å gjøre nettsiden din enda bedre? Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat.