Person navigerer seg på en nettside

Mobilvennlighet, responsivt design og AMP

Dersom du ikke ønsker å havne langt ned på listen til Google ved søk på mobil må du ha et mobilvennlig nettsted.

I tillegg vil en mobiltilpasset nettside være langt mer brukervennlig for de besøkende, da desktop-versjonen av nettstedet ditt kan være vanskelig å bruke fra mobilen. Ved å ha en mobiltilpasset nettside, slipper de besøkende å zoome inn og scrolle rundt for å lese teksten.

Hvilke krav stilles for at en nettside skal være mobiltilpasset?

Sørg for at de besøkene har en god brukeropplevelse på mobilversjonen av nettstedet deres ved å ha følgende elementer på plass:

  • Avstand mellom knapper og lenker bør være stor nok for å kunne brukes på en smarttelefon (tenk på at en finger er mye større enn en musepeker)
  • Responsivt design – oppsettet av nettstedet skal automatisk tilpasse seg etter skjermstørrelsen (uansett hvilken enhet siden oppleves på)
  • Innlastingshastighet – en treg nettside resulterer i en dårlig brukeropplevelse – Sjekk din hastighet her.
  • Unngå Flash-animasjoner
  • Fontstørrelsen må være stor nok til at brukere slipper å zoome inn for å lese eller navigere
  • Tydelige henvendelsespunkter (call-to-action) gjør det lettere for brukere å utføre ønskede handlinger, for eksempel «Ta kontakt her»

Her kan du selv se om nettsiden din er mobiltilpasset.

Kort oppsummert er et mobilvennlig nettsted mer brukervennlig og viktig for å være synlig og tilstede i Google.

Accelerated Mobile Pages – AMP

Brukere forventer at nettsiden din lastes umiddelbart og at det er enkelt å navigere. Sider som lastes sakte, opplever høyere fluktfrekvens. Besøkende på en nettside forventer at siden laster umiddelbart, og dersom den ikke gjør det kan de gå lei og forlate siden. Med AMP-tilpassede sider vil man oppleve at innlastingen av sider skjer nærmest omgående. En side skal laste smidig og problemfritt.

AMP er en forkortelse for Accelerated Mobile Pages, og er et samarbeidsprosjekt mellom Google, Twitter og en rekke andre aktører ment for å lage lynraske mobilsider. AMP er hovedsakelig utviklet for nyhetsartikler og bloggposter, og ikke for de mer statiske undersidene på nettsiden din.

AMP-plattformen er designet for lesbarhet og høy hastighet. Alle HTML-kodene på den gjeldende undersiden må være rene og strippet for tags, samt andre elementer som senker lastehastigheten. Samtidig er løsningen kodet slik at bilder ikke nedlastes før brukerne scroller over dem.

Målet er at alt publisert innhold, fra nyheter til videoer, blogger til fotografier og GIF-er, skal fungere optimalt dersom nettsiden er AMP-tilpasset.

Her kan du sjekke om nettstedet ditt er AMP-tilpasset.

 

Vil du lykkes på nett? Ett viktig sted er å få orden på bedriftens SEO. Vi har laget en gratis e-bok som gir deg en grunnleggende innføring: