En stor og en liten PC på skrivebord.

4 typiske feil ved nettsider og hvordan fikse dem

Har du kommet inn på en nettside og tenkt «Oi, ja vel, hva skjer her»? Eller irritert deg over dårlig oppløsning i bilder?

Noen ganger er faktisk det overfladiske ved en nettside noe av det viktigste. Det vil påvirke hvordan dine besøkende oppfatter bedriften, og om de i det hele tatt gidder å engasjere seg i nettsiden din.

Dersom du kjenner deg igjen i følgende feil for din nettside, så skal jeg forsøke å lære deg hvordan du fikser – og dermed forbedrer – hjemmesiden din.

 

Typisk nettsidefeil nr. 1: Kaotiske sider

For mye visuelt innhold, for mye tekst, farger som ikke passer sammen og ikke sier noe om merkevaren din, samt forvirrende navigering er et vanlig problem ved mange nettsider. Visuelt kaos gjør det vanskelig for besøkende å finne den informasjonen de vil eller har behov for å finne.

Fjern elementer som distraherer besøkende fra det som er hovedformålet med deres besøk. Har du mer enn to CTA-er på en side? Eller kanskje fem kolonner? Hva med alt for mange bilder? Fjern alt som forstyrrer lesning - tenk mobile first. Og ha god kontrast mellom tekst og bakgrunn. I tillegg bør du tillate luft mellom tekst, bilde og andre elementer.

Typisk feil ved hjemmesider nr. 2: Lavoppløselige bilder

Bilder som er i kornete og dårlig kvalitet bygger ikke kredibilitet. De hjelper heller ikke til med å selge tjenestene eller produktene dine.

Selv om du kanskje ikke har et høyt budsjett så er kvalitetsbilder en viktig investering. Det finnes i tillegg mange kilder på nett der du kan finne gratis, høyoppløselige bilder til nesten alle anledninger, se vår oversikt over noen av disse sidene her. 

Sett av tid og let etter gratis bilder, eller bruk noe av markedsbudsjettet på å kjøpe stockfoto eller lei inn en fotograf.

Vi mennesker er veldig visuelle, og fine bilder kan faktisk gjøre mye av salgsjobben for deg.

Tenk også på at bildene passer inn i de dimensjonene som er riktig for din hjemmeside, og er relevante for bransje og innhold.

Nettsidefeil som er litt for typisk nr. 3: Brutte lenker

Det finnes nesten ikke noe verre enn å komme inn på en god nettside eller spennende blogginnlegg/artikkel og faktisk ønske å klikke på en lenke – men så fungerer den ikke. Brutte lenker irriterer ikke bare kundene dine, men kan skade for søkemotorrangering også. Sjekk lenker regelmessig på nettsiden din for å sørge for at de alltid fungerer som de skal, og fiks brutte lenker umiddelbart.

Det er jo selvsagt litt av en jobb dersom du har en nettside med mye innhold og mange lenker, men det finnes flere nettsideverktøy som kan gjøre jobben for deg.

Typisk feil på hjemmesider nr. 4: Fonter som er vanskelig å lese

Uansett hvor kul du synes en litt «crazy» eller annerledes font er, så husk at en som besøker nettsiden din bare kommer til å bruke noen sekunder på å skumme over nettsiden din mens de avgjør om den er verdt tiden deres. Det hjelper ikke om du har verdens beste innhold dersom det ikke går an å lese det.

Velg en font som er klassisk, profesjonell og lettlest. Har du sett en font du liker på noen andres nettside, men ikke vet hva den heter, kan du lese om hvordan du finner ut av det her. Eller dersom du vil se på et utvalg fine fonter kan du sjekke Google Fonts. De har åpen kildekode (tilgjengelig for alle) og er gratis. Jippi.

Disse typiske nettsidefeilene er rimelig enkle å fikse, og burde stå høyt på prioriteringslisten din. Har du noen av disse kan de nemlig koste deg dyrt. Så fiks i vei, slik at hjemmesiden din kan jobbe for deg istedenfor mot deg.